Završili smo naš dvogodišnji projekt "Mladi mogu sve - Povjerenjem do posla"

U Tribini Grada Zagreba 12. srpnja 2023. godine održali smo završnu konferenciju projekta „Mladi mogu sve – Povjerenjem do posla“. Projekt je bio usmjeren na pružanje podrške za uključivanje u tržište rada jedne do sada zapostavljene skupine mladih – NEET populacije. NEET populacija obuhvaća mlade do 29 godina starosti koji ne rade, nisu u sustavu obrazovanja te nisu prijavljeni na Hrvatski zavod za zapošljavanje. Kroz projekt je ukupno bilo uključeno 64 mlade osobe na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije.

Antonio Matković, glavni tajnik Instituta za razvoj tržišta rada, koji je nositelj projekta, istaknuo je da je projektom pružena individualna podrška svakom korisniku i da je ključ uspješnog završetka projekta bilo uspostavljanje povjerenja s njima.

S timom stručnjaka iz 13 partnerskih organizacija, mladi korisnici dobili su jedinstveni stručnu podršku kroz niz individualnih i grupnih aktivnosti. Najznačajniji rezultat postignut u projektu je to da je 41 korisnik stekao diplomu po završenom programu obrazovanja. Programi obrazovanja koje su korisnici pohađali bili su: copywriter/ica, slastičar/ka, njegovatelj/ica starijih i nemoćnih osoba, dadilja, knjigovođa/tkinja, voditelj/ica brodice B kategorije, asistent/ica za upravljanje Eu projektima, internetski marketing, 3D modeliranje, proizvodnja i prerada ljekovitog i aromatičnog bilja i autoškola.

Posebno zanimljivo bilo je izlaganje korisnice projekta koja je s prisutnima podijelila iskustvo sudjelovanja u projektu i svoj put do stjecanja kvalifikacije za njegovateljicu starijih i nemoćnih osoba u Zdravstvenom učilištu Medical.

Po izlasku iz projekta i od brojnih drugih korisnika dobili smo pozitivne povratne informacije: isticali su da im je bilo ugodno, korisno i motivirajuće, a mnogima od njih su aktivnosti na projekti pomogle da dođu do željenoga posla.