Povecaj slova Smanji slova Normalni prikaz Kontrastni prikaz

Vijesti

Započeo projekt P-S-I

26. ožujka 2018. godine potpisan je ugovor za provedbu P-S-I projekta.

Dana 26. ožujka 2018. potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Ureda za Udruge Vlade Republike Hrvatske, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Instituta za razvoj tržišta rada za provedbu projekta P-S-I Podrška Studenata u Integraciji marginaliziranih skupina na tržište rada. Korisnik projekta je Institut za razvoj tržišta rada, a partner Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Cilj projekta je razviti i provesti održive programe društveno korisnog učenja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i to uključivanjem studenata u aktivnosti podrške zapošljavanju marginaliziranih skupina u suradnji s organizacijama civilnog društva na području Republike Hrvatske.

 

Projekt P-S-I Podrška Studenata u Integraciji marginaliziranih skupina na tržište rada, vrijednosti 1.131.426,09 HRK kojeg sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za Udruge Vlade Republike Hrvatske, a traje do ožujka 2020. godine.

 

Više o projektu pročitajte ovdje.

Objavljeno: 2018-03-28 14:55:12

Studijsko putovanje u Milano i Rim u sklopu projekta CM Plus - za darovitu djecu

Putovanje je održano od 30.11. do 3.12.2017. godine.

Svrha studijskog putovanja bila je upoznavanje s 3D tehnologijom te primjena iste u nastavi. Učitelj iz partnerskih škola stekli su uvid što se i kako može raditi s navedenom tehnologijom te dobili uvid o tome kako tehnologiju primijeniti u radu s učenicima.

 

Ukupno 10 predstavnika Korisnika i partnerskih organizacija prvi dan putovanja posjetilo je makerspace YATTA u Milanu gdje je bila organizirana prezentacija rada makerspace-a te je održana radionica „Uvod u 3D printanje“.

 

Druga dva dana studijskog putovanja bila su rezervirana za posjet sajmu Maker Faire Rome koji je europska inačica maker sajmova koji se održavaju diljem svijeta. Sajam je namijenjen svim dobnim skupinama i cilj mu je da kod posjetitelja potakne znatiželju kroz izlaganje raznih izuma kojima se žele riješiti svakodnevni problemi, bili oni veliki ili mali. Sajam je pokrivao 7 različitih područja: konferencije i radionice; hrana, glazba, umjetnost; interkacija, elektronika, igre, kućna automatizacija, industrija 4.0, virtualna stvarnost; mobilnost; konstrukcije, 3D printanje, arhitektura, materijali, recikliranje, zanati, moda; život, robotika, energija, zdravlje, znanost, sport; mladi makeri, obrazovanje, programi za djecu. 

 

 

Objavljeno: 2017-12-21 11:03:38

Započela prezentacija usluga za bivše i trenutne zaposlenike Hrvatskih željeznica

Uključite se u program podrške za zapošljavanje i samozapošljavanje.

Pozivamo bivše i trenutne radnike HŽ Carga i HŽ Putničkog prijevoza te vezanih društava da se uključe u program podrške za ponovno zapošljavanje ili samozapošljavanje. Sudjelovanje u programu je dobrovoljno i u potpunosti besplatno za korisnike.

 

Prezentacije dostupnih usluga u sklopu projekta će se održati tijekom listopada u sljedećim gradovima:

 

 • Varaždin, 17. 10. 2017. s početkom u 10:00h, na lokaciji Hotel Varaždin (Kolodvorska 19); 
 • Rijeka, 18. 10. 2017. s početkom u 10:00h, na lokaciji Centar tehničke kulture Rijeka (Školjić 6/1)
 • Zadar, 18. 10. 2017. s početkom u 16:30h, na lokaciji COIN coworking Zadar (Put Murvice 16, 2.kat)
 • Split, 19. 10. 2017. s početkom u 10:00h, na lokaciji Centar za obrazovanje odraslih Trstenik (Papandopulova 15)
 • Vinkovci, 25. 10. 2017. s početkom u 11:00h, na lokaciji Tehničko učilište Vinkovci (Ljudevita Gaja 18)
 • Osijek, 25. 10. 2017. s početkom 14:00h, na lokaciji Učilište Studium (Adama Reisnera 74)
 • Kutina, 31. 10. 2017. s početkom u 10:00h, na lokaciji Pučko otvoreno učilište Kutina (Stjepana Radića 3)
 • Karlovac, 31. 10. 2017. s početkom u 13:00h, na lokaciji Pučko otvoreno učilište Karlovac (Šulekova 29)

 

 

Usluge za ponovno zapošljavanje i samozapošljavanje provode se u sklopu programa podrške „Karijerna skretnica“ koji je dio projekta „Dopunske mjere ublažavanja“, jedne od komponenti Projekta održivog razvoja hrvatskog željezničkog sektora u Europi koji financira Svjetska banka. Više informacija o programu možete pogledati ovdje.

 

Program podrške „Karijerna skretnica“ provode samostalno Institut za razvoj tržišta rada, tvrtka SELECTIO i CEPOR, pri čemu je provedba ovih usluga financirana od strane Svjetske banke 

Objavljeno: 2017-10-11 09:25:13

Započela provedba projekta „Croatian Makers Plus – za darovitu djecu“

U lipnju 2017. godine započela je provedba projekta „Croatian Makers Plus – za darovitu djecu“ koji financira Europska unija iz ESF-a.

U lipnju 2017. godine započela je provedba projekta „Croatian Makers Plus – za darovitu djecu“ čiji je nositelj Grad Ivanić-Grad, a partneri na projektu su OŠ Stjepana Basaričeka; OŠ Josipa Badalića Graberje Ivanićko, OŠ Đure Deželića Ivanić-Grad, Razvojna agencija IGRA d.o.o., Institut za razvoj i inovativnost mladih te Institut za razvoj tržišta rada. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Glavni cilj projekta je na sustavan i održiv način razviti kapacitete na razini škola za rad s darovitom djecom, kako bi se razvili njihovi potencijali u STEM područjima, primjenom robotike i automatike.

Projekt je započeo incijalnim sastankom projektnog tima (14.7.2017.) na kojem je definiran detaljan plan provedbe aktivnosti, kao i zaduženja pojedinih partnera. 

Objavljeno: 2017-08-10 13:35:05

Održan treći PIIP Forum Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Grada Zagreba

Treći PIIP Forum LPZ-a Zagreb održao se 5. i 23. svibnja 2017. godine u Tribini Grada Zagreba.

Treći PIIP Forum LPZ-a Zagreb održao se 5. i 23. svibnja 2017. godine u Tribini Grada Zagreba. Ovaj Forum stavio je naglasak na razvoj projekata iz područja razvoja ljudskih potencijala i lokalnog tržišta rada i bio je usmjeren na trenutno otvoreni natječaj iz Europskog socijalnog fonda „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III“ (http://www.strukturnifondovi.hr/natjecaji/1380)

 

PIIP je skraćenica od projekti-intervencija-implementacija-partnerstvo, dakle pristup koji omogućava lokalnim dionicima stručnu podršku za razvoj projekata financiranih iz EU fondova.

 

Na Forumu su sudjelovali članovi LPZ-a Zagreb, predložili svoje projektne ideje, okupili potencijalne partnere i zajedno uz podršku stručnjaka iz ODRAZ-a i IRTR-a razvili osnovne projektne koncepte. Razvijeni projekti usmjereni su na provedbu mjera Strategije razvoja ljudskih potencijala Grada Zagreba 2017. – 2020.

 

Drugog dana Foruma, sudionici su detaljno analizirali uvjete gore navedenog natječaja te analizirali usklađenost svojih projekata sa uvjetima natječaja i SRLJP Grada Zagreba.

Objavljeno: 2017-06-05 09:58:04

Okrugli stol „Sustavno zapošljavanje osoba s invaliditetom“

Okrugli stol održava se 14. 03. 2016. u Osijeku te 16. 03. 2016. u Bjelovaru.

Okrugli stol se održava u sklopu projekta ZaposliOsi koji provode tvrtka SELECTIO d.o.o. za upravljanje ljudskim potencijalima i partneri. Cilj okruglog stola je predstaviti on-line alate na Internet stranici www.zaposliosi.hr koji obuhvaćaju kalkulator poticaja prilikom zapošljavanja osoba s invaliditetom, 3D virtualnu kompaniju u kojoj će se prikazati različiti modeli prilagodbe radnog mjesta, te alati za samoprocjenu o pristupačnosti organizacije i prostora osobama sa različitim tipovima invaliditeta, te pravima na poticaje za zapošljavanje. On-line alati predstavljaju one-stop-shop za informiranje poslodavaca o procesu zapošljavanja osoba s invaliditetom i usmjereni su olakšavanju razvoju sustavnog zapošljavanja kod poslodavaca.

 

Na okruglom stolu sudjelovati će stručnjakinja za zapošljavanje osoba s invaliditetom Susan Scott Parker, izvršna direktorica Business Disability International iz Velike Britanije, koja će održati predavanje na temu poslovne koristi zapošljavanja osoba s invaliditetom te prezentirati britanske i svjetske primjere dobre prakse.


Okrugli stol je organiziran u sklopu projekta „ZaposliOSI – EmployPWD“ u sklopu sheme bespovratnih sredstava „Poboljšanje pristupa tržištu rada osobama s invaliditetom“. Projekt provode SELECTIO d.o.o. za upravljanje ljudskim potencijalima u partnerstvu sa Lider media d.o.o., Hrvatskom gospodarskom komorom, Tau on-line d.o.o. (MojPosao) i Institutom za razvoj tržišta rada. Ukupna vrijednost projekta iznosi 137.315,21 EUR, s time da je sufinanciran s 95% iznosa (130.449,45 EUR) iz Europskog socijalnog fonda. Također je sufinanciran s 3,06% iznosa (4.200 EUR) od strane Ureda za udruge Vlade RH. Projekt se provodi od 02. travnja 2015. do 01. travnja 2016. godine.

Objavljeno: 2016-03-08 10:34:30

Završna konferencija projekta "Kapacitet za razvoj"

15. 09. 2014. održat će se završna konferencija u prostoru "Tribina Grada Zagreb", Kaptol 27

15. 09. 2014. održat će se završna konferencija projekta "Kapacitet za razvoj" koji se provodio u okviru IPA instrumenta pretpristupne pomoći, IV komponenta - Razvoj ljudskih potencijala. Projekt je za cilj imao poboljšati konkurentnost i održivost Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Zagreba kroz povećanje specifičnih relevantnih vještina zaposlenika partnerskih institucija. 

 

Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati projekta te će se prezentirati i model za nastavak rada LPZ-a kroz projekt "Project Intervention and Implementation Partnership (PIIP) Forum of the Local Partnership for Employment of City of zagreb - PIIP Forum"  koji će u nadolazećem periodu voditi Institut za razvoj tržišta rada. 

Objavljeno: 2014-09-12 16:21:37

Dodijeljene su Nagrade ključnarazlika

Pliva Hrvatska d.o.o, ACT Konto d.o.o., Ernst & Young d.o.o., Ciklopea d.o.o. su dobitnici nagrada ključnarazlika

08. srpnja 2014. godine su u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskog sustava, dodijeljene Nagrade ključnarazlika – nagrada za raznolikost ljudskih potencijala.

 

Nagrade su dodijeljene u 4 kategorije, a dobitnici su kako slijedi:

 • PLIVA Hrvatska d.o.o.  osvojila je Nagradu u kategoriji opće ravnopravnosti odnosno poticanju raznolikosti zaposlenih,
 • ACT Konto d.o.o. , osvojio je nagradu u kategoriji ravnopravnosti osoba s invaliditetom
 • Ernst & Young d.o.o., osvojio je Nagradu u kategoriji ravnopravnosti spolova,
 • CIKLOPEA d.o.o. osvojila je nagradu u kategoriji dobne ravnopravnosti.

 

Dodjelu nagrada otvorio je ministar rada i mirovinskog sustava, Mirando Mrsić, koji je istaknuo da su tijekom 2013. godine zaposlene 1744 osobe s invaliditetom, što je najviše do sada u jednoj godini.

 „Ponekad smo suočeni s predrasudama da netko ne može nešto napraviti – ono što je jedino sigurno je da pojedincu uvijek treba dati priliku da dokaže kako može napraviti sve isto kao i oni koji tu razliku nemaju“, istaknuo je Mrsić te dodao kako unutar društveno odgovorne poslovne politike treba svakodnevno promovirati i ravnopravnost žena.   

Ministar se osvrnuo i na mjere zapošljavanja te istaknuo da je kroz mjeru zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa zaposleno 18.000 mladih od kojih je oko 60% nakon godine dana dobilo stalni posao. Također je napomenuo da je u prvih šest mjeseci ove godine kroz samozapošljavanje u vlastiti posao krenulo 2540 osoba, dok je u kategoriji dugotrajno nezaposlenih u prvih šest mjeseci ove godine zaposleno 350 osoba. To su male brojke, ali u pitanju su poslodavci kojima također treba odati priznanje jer i oni čine ključnu razliku, zaključio je Mrsić.

 

Nagrade su preuzeli Jasmina Petrović Mayer, rukovoditeljica zapošljavanja i HR projekata iz tvrtke PLIVA Hrvatska d.o.o., Martina Hlebec, suvlasnica i zaposlenica tvrtke ACT Konto d.o.o., Berislav Horvat, Country Managing Partner iz Ernst & Young d.o.o. te Sandra Stojak, osnivačica i izvršna direktorica tvrtke CIKLOPEA d.o.o.

 

Gđa. Lidija Hrastić-Novak, dr. med. privremena ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom održala je prezentaciju noviteta koje donosi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, prvenstveno kvotnu obavezu za poslodavce te na koje sve različite načine poslodavci mogu zadovoljiti tu obavezu. Nadalje istaknute su naknade koje poslodavac mora platiti ukoliko ne ispunjava kvotu, ali i financijske nagrade koje poslodavci mogu ostvariti ukoliko premašuju kvotu. Gđa. Višnja Ljubičić, dipl. iur. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova predstavila je istraživanje „Rodna uravnoteženost na upravljačkim razinama“ koje je njen ured nedavno proveo. Uspoređujući s rezultatima istraživanja iz 2011. godine, ovo istraživanje je ukazalo na napredak po pitanju zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama, kao i na pozicijama članova upravnih i nadzornih odbora kao i predsjedavajućih pozicija. No i dalje ta dinamika nije dovoljno brza kako bi se uhvatio korak s razvijenijim zemljama EU.

 

Nagrada ključnarazlika provodi se treću godinu zaredom, a cilj joj je prepoznati i promovirati poslodavce koji svojim kvalitetnim praksama potiču raznolikost u radnom okruženju i bore se protiv diskriminacije.

 

Nositelji projekta Nagrade ključnarazlika su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Institut za razvoj tržišta rada, portal MojPosao, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH i Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Objavljeno: 2014-07-08 14:57:16

Studijsko putovanje na temu razvoja modela društvenog uključivanja

Održano je studijsko putovanje u Graz u organizaciji CEDRE Čakovec

Predstavnici Instituta za razvoj tržišta rada su sudjelovali u studijskom putovanju "Uspješni primjeri korištenja europskih fondova za razvoj modela društvenog uključivanja i ponovne uporabe – austrijska iskustva"  u Grazu u organizaciji Centra za eko-društveni razvoj (CEDRA) iz Čakovca.

Cilj studijskog putovanja je bio prikazati primjere dobre prakse u korištenju strukturnih fondova EU za razvoj modela društvenog poduzetništva i zapošljavanja pripadnika/ca marginaliziranih društvenih skupina kao jednog od učinkovitih načina za kreiranje radnih mjesta i rješavanje ekoloških problema.

 

Tijekom putovanja sudionici su imali priliku čuti iskustva predstavnika društvenog poduzeća BAN iz Graza i Chance B iz Gleisdorfa koji su dio mreže koje je dio regionalne mreže za socijalno zapošljavanje BBS (Beschäftigungsbetriebe Steiermark).  

Objavljeno: 2014-05-19 12:07:41

Otvoren je natječaj za ključnurazliku – nagradu za raznolikost u ljudskim potencijalima

Do 11. lipnja 2014. je otvoren natječaj za Nagradu ključnarazlika za 2013. godinu

I ove godine je otvoren natječaj za Nagradu ključnarazlika za 2013. godinu koja se pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Nagrada se dodjeljuje u sljedećim kategorijama: 

 • ravnopravnost spolova
 • dobna ravnopravnost
 • ravnopravnost osoba s invaliditetom

ključnarazlika je prvi put dodijeljena 2011. godine i prati sljedeća područja: 

 • poštivanje zakonskih standarda i ljudskih prava u radnom okruženju
 • poticanje raznolikosti u radnom okruženju
 • postojanje kvalitetnih procesa upravljanja ljudskim potencijalima u kontekstu osnaživanja raznolikosti.

Dodjeljivanje Nagrade ključnarazlika ima za cilj istaknuti i promovirati poslodavce kod kojih postoji raznolikost u radnoj sredini te koji osiguravaju jednake šanse za sve zaposlene, u skladu s njihovim kompetencijama, s ciljem poslovne i osobne dobrobiti. Prijavite se, pokažite javnosti Vaš primjer te se istaknite kao izvrstan poslodavac.

Natječaj je otvoren do 11. lipnja 2014. godine.

Novosti kod ovogodišnje nagrade „ključnarazlika“:

 • jednostavniji postupak prijave, posebice za mala poduzeća (do 20 zaposlenih)
 • svi valjano prijavljeni poslodavci će ostvariti pravo na besplatnu edukaciju o upravljanju raznolikosti koja će se održati na jesen ove godine te će također imati pravo na dodatne popuste za edukacije u dogovoru s partnerskim i suradničkim organizacijama Nagrade ključnarazlika.
 • svi valjano prijavljeni poslodavci će dobiti dodatne besplatne savjete i alate kako dodatno mogu razviti upravljanje raznolikosti u svojoj organizaciji.
 • dobitnici ovogodišnje nagrade i njihove dobre prakse će biti detaljno promovirani u javnosti putem web stranice www.kljucnarazlika.hr kao i u suradnji s medijskim partnerima nagrade u periodu nakon dodjele Nagrade.

Više informacija o postupku prijave i obrascima možete pronaći ovdje

Objavljeno: 2014-05-16 11:28:25