Povecaj slova Smanji slova Normalni prikaz Kontrastni prikaz

Vijesti

Otvoren je natječaj za ključnurazliku – nagradu za raznolikost u ljudskim potencijalima

Do 11. lipnja 2014. je otvoren natječaj za Nagradu ključnarazlika za 2013. godinu

I ove godine je otvoren natječaj za Nagradu ključnarazlika za 2013. godinu koja se pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Nagrada se dodjeljuje u sljedećim kategorijama: 

 • ravnopravnost spolova
 • dobna ravnopravnost
 • ravnopravnost osoba s invaliditetom

ključnarazlika je prvi put dodijeljena 2011. godine i prati sljedeća područja: 

 • poštivanje zakonskih standarda i ljudskih prava u radnom okruženju
 • poticanje raznolikosti u radnom okruženju
 • postojanje kvalitetnih procesa upravljanja ljudskim potencijalima u kontekstu osnaživanja raznolikosti.

Dodjeljivanje Nagrade ključnarazlika ima za cilj istaknuti i promovirati poslodavce kod kojih postoji raznolikost u radnoj sredini te koji osiguravaju jednake šanse za sve zaposlene, u skladu s njihovim kompetencijama, s ciljem poslovne i osobne dobrobiti. Prijavite se, pokažite javnosti Vaš primjer te se istaknite kao izvrstan poslodavac.

Natječaj je otvoren do 11. lipnja 2014. godine.

Novosti kod ovogodišnje nagrade „ključnarazlika“:

 • jednostavniji postupak prijave, posebice za mala poduzeća (do 20 zaposlenih)
 • svi valjano prijavljeni poslodavci će ostvariti pravo na besplatnu edukaciju o upravljanju raznolikosti koja će se održati na jesen ove godine te će također imati pravo na dodatne popuste za edukacije u dogovoru s partnerskim i suradničkim organizacijama Nagrade ključnarazlika.
 • svi valjano prijavljeni poslodavci će dobiti dodatne besplatne savjete i alate kako dodatno mogu razviti upravljanje raznolikosti u svojoj organizaciji.
 • dobitnici ovogodišnje nagrade i njihove dobre prakse će biti detaljno promovirani u javnosti putem web stranice www.kljucnarazlika.hr kao i u suradnji s medijskim partnerima nagrade u periodu nakon dodjele Nagrade.

Više informacija o postupku prijave i obrascima možete pronaći ovdje

Objavljeno: 2014-05-16 11:28:25

Održan je okrugli stol u sklopu projekta „Sigurno do posla s Dugom“

Predstavljeni su primjeri dobre prakse u pružanju podrške za uključivanje na tržište rada žrtava obiteljskog nasilja

06. svibnja 2014. godine sodržan je okrugli stol u sklopu projekta  „Sigurno do posla s 'Dugom'“ koji provodi  Dom za djecu i odrasle – žrtve obiteljskog nasilja – Duga. Nakon predstavljanja  nove usluge pružanja podrške za uključivanje na tržište rada uspostavljene u sklopu Doma „Duga- Zagreb“ predstavljeni su i primjeri dobre prakse koji su istaknuti kao preduvjeti  da bi se započelo s učenjem osnovnih vještina za pristup tržištu rada.

Sudionici., mežu kojima je bilo i predstavnika stručnjaka iz sustava socijalne skrbi, iz policije te iz nevladinih organizacija koje se bave zaštitom i pružanjem različitih oblika pomoći žrtvama obiteljskog nasilja, su se složili da borba protiv nasilja u obitelji podrazumijeva dugogodišnji i generacijski trud u cilju:

 1. prevencije nasilnog ponašanja - da do nasilja uopće ne dođe
 2. smirivanja eskaliranog nasilja te pružanja psihosocijalne pomoći za žrtvu i tretmana za počinitelja nasilja u cilju zaštite žrtve i prevencije njegovog ponavljanja.

Svjedoci smo da unazad 10 godina imamo razloga biti zadovoljniji ukupnim sustavnim pristupom problematici nasilja u obitelji. No, to je područje i tema koja neprekidno traži trud i uvijek može biti još bolje. U tom smislu, od velike važnosti jest kvalitetno interdisciplinarno djelovanje prema protokolu o postupanju.

Prepoznati su prioriteti u tom djelovanju koji se odnose na:

 1. generacijsko djelovanje kroz edukativne programe prilagođene dobi s porukama protiv nasilja kao odabira ponašanja u obitelji
 2. efikasno i brzo djelovanje u trenutku nasilja u obitelji: sklanjanje počinitelja nasilja iz obitelji i/ili smještaj žrtve na sigurno mjesto
 3. pružanje žrtvi pravne pomoći, psihološko socijalne podrške, pomoći u zapošljavanju radi egzistencijalne neovisnosti koja žrtvu odmiče od uvjetovanog odnosa u nasilnoj vezi.

Zaključno, projekt „Sigurno do posla s 'Dugom'“ svakako je dobro došao način dovođenja konkretnih znanja i vještina do samih žrtava obiteljskog nasilja kako bi na tržištu rada mogle nastupiti s više samopouzdanja i biti uspješnije u pronalaženju posla. Na tom putu vrlo su važni i pružatelji socijalnih usluga (vrtići, igraonice, radionice, ostali projekti) kao i psihološke podrške žrtvama (savjetovališta, obiteljski centri) što ponovno upućuje na interdisciplinarni pristup u rješavanju posljedica koje obiteljsko nasilje nažalost donosi.

 

 

Objavljeno: 2014-05-08 11:32:15

Otvorena izložba Psi anđeli u sklopu projekta 4P

Na izložbi su prikazane fotografije Roberta Orlića nastale u suradnji s Centrom Silver.

U Tiflološkom muzeju u Zagrebu 25. 04. 2014. otvorena je izložba u organizaciji Centra za rehabilitaciju Silver pod nazivom "Psi anđeli"  koja je označila početak CUTE DOG kampanje u organizirane u skopu projekta  4P - Podrška + Poslodavci + Posloprimci = Posaokojeg Centar Silver zajedno sa partnerima provodi od listopada prošle godine. 

 

Na izložbi “Psi anđeli“ prikazane su fotografije Roberta Orlića, nastale u suradnji s Centrom Silver tijekom njegova boravka u Zagrebu. Kroz volonterski angažman u raznim dijelovima grada Zagreba, fotograf je snimio pse pomagače u crno bijeloj tehnici te je na ovaj način aludirao na ulogu pomagača u životima djece s teškoćama u razvoju i odraslih osoba s invaliditetom. Izložbu je, nakon pozdravnih riječi gradonačelnika Milana Bandića, otvorila dr.sc. Tatjana Josipović, a ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina istaknuo je kako su psi koji se pojavljuju na fotografijama dio donacije koje je njegovo Ministarstvo dalo prošle godine Centru Silver. Riječ je o psima koji su bili zaplijenjeni od strane Veterinarske službe RH na graničnim prijelazima te su danas angažirani kao  „manekeni“ na ovoj izložbi.   

Posebni gosti otvaranja bile su glumica Ksenija Pajić i voditeljica Barbara Kolar koje su nastupile kao ambasadorice Centra Silver. 

Projekt provode Centar za rehabilitaciju Silver u partnerstvu s Gradom Zagrebom, Centrima za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ i Dubrava, Institutom za razvoj tržišta rada i tvrtkom SELECTIO te predstavlja još jedan u nizu inovativnih projekata Centra. Projekt 4P ima za cilj pružiti podršku posloprimcima, osobama s invaliditetom, u ostvarivanju njihovog temeljnog prava na rad  i poslodavcima u zakonskoj obvezi zapošljavanja osoba s invaliditetom. Projekt ukupne vrijednosti 254.151,00 EUR je sufinanciran s 233.224,89 EUR (91,76%) iz Europskog socijalnog fonda  i odnosi se prvenstveno na zapošljavanje mladih osoba s invaliditetom. Ovim projektom još više postaje vidljiva značajnost uloge pasa pomagača Centra Silver, koji omogućuju neovisan život osoba s invaliditetom u zajednici, stoga se i sam početak 

Objavljeno: 2014-04-25 15:59:00

Model zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz podršku posloprimcima i poslodavcima

21. listopada održano je otvorenje projekta Model 4P= podrška + posloprimci + poslodavci + posao

21. listopada je Centru za rehabilitaciju Silver održano otvorenje projekta Model 4P= podrška + posloprimci + poslodavci + posao  koji je usmjeren na provedbu mjera Strategije razvoja ljudskih potencijala Grada Zagreba i to u dijelu koji se odnosi na pružanje podrške u zapošljavanju osoba s invaliditetom. Ciljevi se namjeravaju postići razvojem i pilotiranjem lokalnog modela sveobuhvatne i održive potpore zapošljavanju nezaposlenih osoba s invaliditetom kao i potpore poslodavcima temeljene na partnerstvu svih relevantnih dionika na (lokalnom) tržištu rada. Model obuhvaća uspostavu dvije usluge, Savjetodavnog centra i Mobilnog tima, u sklopu Centra za rehabilitaciju Silver kroz koje će se pružati potpora profesionalne rehabilitacije osobama s invaliditetom prilikom njihova ulaska na tržište rada, ali i potpora poslodavcima u prilagodbi radnih mjesta. Pilot projekt se planira provoditi na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

 

Nakon predstavljanja projekta  predstavljena je i izložba slika korisnika Centra, koja je realizirana zahvaljujući volonterki Centra gđi.Zdenki Schonwald. 

 

Više o projektu:

Projekt Model 4P provode Centar za rehabilitaciju Silver kao nositelj projekta te partneri Grad Zagreb, Centar za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“, Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava,  tvrtka SELECTIO d.o.o. i Institut za razvoj tržišta rada u sklopu sheme bespovratnih sredstava „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja“ unutar IV. komponente IPA-e, Razvoj ljudskih potencijala. Ukupna vrijednost projekta koji je sufinanciran s 91,76% sredstava iz IPA komponente IV „Razvoj ljudskih potencijala“, Programa Europske unije, iznosi 254.151,00 EUR, dok Centar za rehabilitaciju Silver i partneri u sufinanciranju sudjeluju s 8,24%. Provedba projekta je započela 02. listopada 2013., a planirano trajanje projekta je 15 mjeseci.

 

Područje provedbe projekta: Grad Zagreb i Zagrebačka županija

 

Trajanje projekta:  započeo je 02.listopada 2013. i trajat će do 01.siječnja 2015.

 

Objavljeno: 2013-10-28 14:27:13

STOP diskriminaciji trudnica i majki na tržištu rada!

Udruga Roda provodi projekt Trudna na poslu – STOP diskriminaciji majki na tržištu rada

Udruga Roda provodi projekt Trudna na poslu - STOP diskriminaciji majki na tržištu rada putem kojeg prikuplja iskustva trdunica i majki koje su osjetile nepravdu u vrijeme traženja posla, razgovora za posao, preiprema za rodiljni/roditeljski dopust te po povratku na posao. 

 

Više informacija o tome na koji način možete podijeliti svoja iskustva možete nači na stranicama Udruge Roda. 

Objavljeno: 2013-10-28 14:16:15

Započela je provedba projekta "Sigurno do posla s Dugom"

U rujnu 2013. godine započela je provedba projekta usmjerenog na ustanova socijalne skrbi za žrtve obiteljskog nasilja i same žrtve nasilja

Dom „Duga-Zagreb“ je u rujnu 2013. godine započeo s provedbom projekta pod nazivom „Sigurno do posla s ‘Dugom’“ / „Safe road to work under ‘Duga’”. 

Projekt se provodi u okviru programa Europske unije za Hrvatsku, IV. komponente Instrumenta pretpristupne pomoći IPA – Razvoj ljudskih potencijala, pod grant shemom naziva „Uspostava podrške u socijalnom uključivanju i zapošljavanju socijalno ugroženih i marginaliziranih skupina“.

Dom „Duga-Zagreb“ je nositelj projekta dok su partneri na projektu Institut za razvoj tržišta rada,  Grad Zagreb - Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Zagreb. 

Projekt je financiran od strane Europske Unije u iznosu od 98.408,95 EUR, dok ukupna vrijednost projekta iznosi 109.367,90 EUR. 

 

Projekt se provodi na području grada Zagreba, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije, Varaždinske županije, Bjelovarsko-bilogorske županije, Primorsko-goranske županije i Zadarske županije.

 

Opći cilj projekta jest promicanje socijalne uključenosti dugotrajno nezaposlenih korisnika socijalne skrbi i pomoći podupirući njihov pristup tržištu rada. Projektne aktivnosti specifično imaju za cilj osposobljavanje ustanova socijalne skrbi za žrtve obiteljskog nasilja za pružanje in-house podrške svojim korisnicima u pristupu tržištu rada i postizanju ekonomske neovisnosti.

 

Primarna ciljna skupina projekta su žene žrtve obiteljskog nasilja smještene u domu „Duga-Zagreb“ koje su dugotrajno nezaposlene ili im prijeti nezaposlenost i djeca žena smještenih u domu „Duga-Zagreb“ koja su učenici/e završnih razreda osnovne škole ili su učenici/e srednjih strukovnih škola, dok su krajnji korisnici žrtve obiteljskog nasilja i skloništa za žrtve obiteljskog nasilja te dodatni pružatelji socijalnih usluga i jedinice lokalne samouprave.

 

Predviđeno trajanje projekta je 15 mjeseci. 

 

 

Objavljeno: 2013-10-28 14:03:30

Održan okrugli stol "Ravnopravnost i raznolikost u praksi"

Gosti okruglog stola bili su ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić te predstavnici dobitnika Nagrada za 2012. godinu.

 

Okrugli stol pod nazivom „Raznolikost i jednakost u praksi“ uslijedio je nakon dodjele Nagrada kljkučnarazlika namijenjene poslodavcima koji potiču raznolikost među poslodavcima.  Gosti okruglog stola bili su ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić te predstavnici dobitnika Nagrada za 2012. godinu. Osim primjera iz vlastite prakse, sudionici su prokomentirali i izazove koji nam predstoje ulaskom na europsko tržište rada.

 

 

Prednosti dobne razlike zaposlenika

Kako je moguće stvoriti uspješnu suradnju između zaposlenika različite dobi, objasnila je Dunja Firšt iz Allianza Zagreb koja je istaknula kako se kompanija trudi uključiti mlade u poslovne procese, ali jednako tako iskoristiti potencijale zaposlenika koji su u određenoj dobi. „Kod mladih puno ulažemo u edukaciju – kod nas mogu početi 'od nule', bez ikakvog radnog iskustva, a u roku godinu dana stječu puno stručnih znanja. No, potencijal mladih ljudi nije moguće ostvariti samo kroz edukaciju. Puno je bolje imati mentora koji će prenositi osobno iskustvo iz prakse, stoga iskusne zaposlenike koristimo u sustavu mentorstva, da svoje znanje prenose mladima.“

Vitomir Lučić iz Podatkovnog centra Križ istaknuo je da se raznolikost može poticati i među malim poduzetnicima, ali ne uspostavljanjem hijerarhije već organizacijom rada unutar poduzeća. „Bitna je organizacija jer inače nemamo šanse za opstanak“, istaknuo je Lučić.

 

Umjesto invalidske, osigurati uvjete za starosnu mirovinu

Ministar rada i mirovinskog sustava, Mirando Mrsić istaknuo je da Ministarstvo želi senzibilizirati poslodavce da razmišljaju o osobama s invaliditetom jer su to dobri i visoko motivirani radnici koji pozitivno utječu i na kolege s kojima rade. Izrazio je nadu da će poslodavci prihvatiti sustav 'kvotnog zapošljavanja' te naglasio kako je bit novog Zakona da se 'ne tjera ljude u invalidsku mirovinu'. „Godinama smo tjerali ljude u invalidske mirovine i po tome spadamo u europski vrh. Imamo preko 25% invalidskih mirovina u ukupnom broju mirovina. Očito nam je to bilo lakše napraviti nego ljude profesionalno rehabilitirati i naći im neko radno mjesto“, rekao je Mrsić i istaknuo da Ministarstvo želi uspostaviti sustav financiran od strane države, koji će ljudima omogućiti da se rehabilitiraju i svoj radni vijek završe s punom radnom mirovinom.

Teo Petričević iz Socijalne zadruge Humana Nova istaknuo je da rad osobama s invaliditetom omogućava boravak 'izvan četiri zida'. „Radimo s udrugama za osobe s invaliditetom pa smo se zato i odlučili na zapošljavanje njih. Njima je to velika motivacija i iskorak u samom životu“, naglasio je.

 

Poticanje jednakosti odgovornost je poslodavca

Da socijalno i društveno poduzetništvo treba promovirati složili su se svi sudionici okruglog stola. „Poštovanje raznolikosti na radnome mjestu vrijednost je koja se nauči, a tvrtka je ta koja to mora promovirati“, istaknula je Tanya Šplajt-Brainović iz Coca Cole HBC Hrvatska. 

Dunja Firšt spomenula je da je u Allianzu 'prihvaćanje raznolikosti jedna od deset kompetencija zaposlenika Grupe' koji svake godine dobivaju i ocjenu iz tog područja. „Što se tiče spolne ravnopravnosti, dobivamo daljnje smjernice što trebamo raditi na tom području iako moram naglasiti da smo mi u Hrvatskoj potpuno ravnopravni što se tiče menadžerskih pozicija“, istaknula je Firšt. 

 

Ulazak u EU neće donijeti velike promjene na tržištu radne snage

Vitomir Lučić rekao je kako je neminovno da će mladi otići u inozemstvo, ali da je to dobro. „Neka idu i pokušaju, to u njima razvija jak multikulturalizam koji nama jako treba“, istaknuo je i napomenuo kako je u cijeloj toj priči potencijalni problem jedino naš 'blagi strah i nelagoda' po pitanju radnika koji bi mogli doći na naše tržište rada. „Sjetim se naših predaka koji su odlazili u Njemačku – isto nisu bili isprva dobrodošli, ali postali su dio te zemlje i dobro su radili. Možda bismo i mi trebali poraditi na tome i vidjeti kako nas ljudi, za koje možda nismo htjeli da dođu, mogu obogatiti“, zaključio je Lučić.

Ministar Mrsić istaknuo je kako ne očekuje velike promjene na tržištu rada ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Podsjetio je kako je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, iz Hrvatske otišlo 12.000 ljudi, ali ih je u Hrvatsku došlo 8.000. Kada se pak pogleda struktura ljudi koji su otišli, podjednako su zastupljene sve dobne skupine pa nema govora o 'egzodusu' mladih. „Ulaskom u EU doći će radnici iz drugih zemalja nama, ali ni tu ne očekujem veliki priljev. Mi nismo target – oni odlaze u starije članice Unije. Ne očekujem velike pomake na tržištu rada, ali će nama omogućiti da našim građanima otvorimo veliko tržište rada preko Zavoda za zapošljavanje“, izjavio je Mrsić te napomenuo da su neke članice Unije uvele ograničenje zapošljavanja za hrvatske radnike, ali da takva ograničenja ne postoje za deficitarne i visokoobrazovane kadrove.

Podsjetio je da Ministarstvo rada priprema Registar ljudskih potencijala te da će nastaviti poticati ravnopravnost i stimulaciju socijalnog poduzetništva, nevladine organizacije i proces cjeloživotnog obrazovanja. 

Objavljeno: 2013-04-23 13:27:08

Dodijeljena Nagrada ključnarazlika

Dodijeljena je Nagrada poslodavcima koji potiču raznolikost na radnom mjestu - Podatkovnom centru Križ, Coca-Colai, Allianz-u Zagreb i Humana Nova-i

 

Danas je u hotelu International, pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskog sustava, održana druga po redu dodjela Nagrada ključnarazlika čiji je cilj identificiranje i promoviranje poslodavaca koji potiču raznolikost u radnom okruženju.

Ministar rada i mirovinskog sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić, dr. med dodijelio je nagrade dobitnicima za 2012. godinu, a to su:

 • Podatkovni centar Križ u kategoriji opća ravnopravnost
 • Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o. u kategoriji ravnopravnost spolova,
 • Allianz Zagreb d.d. u kategoriji dobna ravnopravnost,
 • Socijalna zadruga Humana Nova u kategoriji ravnopravnost osoba s invaliditetom.

 

Ministar Mrsić osvrnuo se na značaj nagrade te pozitivan utjecaj različitosti ljudskih potencijala na organizacijsku klimu i međuljudske odnose u tvrtki:

„Učinkovito upravljanje različitostima omogućuje svim zaposlenicima razvoj njihovih potencijala usklađen s ostvarivanjem ciljeva poduzeća. Istovremeno, integracija osjetljivih skupina na tržište rada zahtijeva sustavni i koordinirani pristup svih segmenata društva. Napori uloženi u upravljanje različitostima često rezultiraju inovacijama u radnim i tehnološkim procesima ili stvaranju novih proizvoda. Zbog toga je „Projekt ključnarazlika - Nagrada za raznolikost u ljudskim potencijalima“ iznimno važan jer osnažuje ranjive skupine osoba koje su izložene višestrukoj diskriminaciji na hrvatskom tržištu rada.“

 

Vitomir Lučić iz Podatkovnog centra Križ referirao se na potrebu prilagođavanja sebe i svoje radne okoline novim okolnostima koje će nastati formalnim ulaskom Hrvatske u Europsku uniju:

„Kako su naši roditelji svojedobno odlazili u pečalbu i bili stranci koje je neko domaće tržište rada prihvatilo i tako ga obogatilo, tako se i naše tržište rada treba navikavati da će strani radnici donijeti iskustva, znanje, drugi pogled na nas i svijet oko nas. Promjenu trebamo objeručke dočekati jer će nas obogatiti, učiniti konkurentnijima u okruženju i na razini EU, umjesto da takve promjene na tržištu rada dočekujemo s gorčinom i otporom. Na takvom stavu i pristupu moramo svi vrlo aktivno raditi na dnevnoj razini.“

 

Tea Vukelić iz Socijalne zadruge Humana Nova objasnila je na koji način njihova organizacija nastoji unaprijediti kvalitetu života svojih članova i lokalne zajednice:

"Svi zaposlenici i zaposlenice Humane Nove su ujedno i članovi/ice zadruge, te sudjeluju u transparentnom i poštenom donošenju odluka. Sami sebi pokušavamo osigurati visoke radne i sigurnosne uvjete i dopustiti dostojanstven rad. Kako smo različiti, neprestano usklađujemo različitosti, interese te njegujemo zajedničke vrijednosti poput suradnje, uzajamnosti, ravnopravnosti, iskrenosti i društvene odgovornosti."

 

Direktorica Odjela za ljudske potencijale Coca-Cole HBC Hrvatska Tanya Šplajt-Brainović pojasnila je što za njihovu tvrtku znači ovo priznanje: 

„Nagradom ključnarazlika nagrađuje se raznolikost ljudskih potencijala, a ljudi su u Coca-Coli HBC Hrvatska najvredniji potencijal i naš je dosadašnji poslovni uspjeh bio posljedica njihove predanosti i stručnosti. Ponosni smo što smo nagrađeni u okviru projekta kojim se podupire uključivanje i poticanje raznolikosti u radno okruženje jer su to i temeljne vrijednosti Coca-Coline kulture i poslovnoga ozračja. To je priznanje ujedno i poticaj za nastavak prevencije nastanka svih oblika diskriminacije i poticanje ravnopravnosti među našim zaposlenicima“.

 

Dunja Firšt iz Allianza Zagreb d.d. izjavila je: 

„Ključ uspješnog poslovanja Allianza je prihvaćanje raznolikosti. Stoga smo ponosni što našu tvrtku čine stručni i kvalitetni ljudi koji upravo zbog svoje različitosti odnosno posebnosti jesu prava snaga Allianza.”

 

I ove su godine partneri projekta ključnarazlika: Institut za razvoj tržišta rada, portal MojPosao, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, UNDP Hrvatska i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH. 

Objavljeno: 2013-04-17 16:59:52

Zatvoren je natječaj za Nagradu "ključnarazlika"

Razlika otvara priliku - i za pojedinca i za poslodavca!

Natječaj je zatvoren 02. travnja. Tekst natječaja možete pogledati niže. 

________________________________________________________________________________

 

Od  07. ožujka je otvoren natječaj za dodjelu Nagrade "ključnarazlika - za raznolikost u ljudskim potencijalima" namijenjene poslodavcima koji potiču raznolikost ljudskih potencijala.  

 

Nagrada se dodjeljuje drugu godinu za redom i ima za cilj prepoznati, istaknuti i nagraditi poslodavce s pozitivnim praksama u uključivanju različitih skupina u svoj radni kolektiv te poslodavce usmjerene na postizanje raznolikosti ljudskih potencijala, bilo da se radi o konkretnom projektu ili procesu zapošljavanja, bilo da se promatra općenito. Projekt Nagrade ove godine razvijaju i provode Institut za razvoj tržišta rada, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, UNDP Hrvatska i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Vlade Republike Hrvatske.

 

Nagrada, koja se ove godine dodjeljuje uz pokroviteljstvo Ministarstva rada i mirovinskog sustava, se dodjeljuje u sljedećim kategorijama:

 • ravnopravnosti spolova
 • dobne ravnopravnosti
 • ravnopravnost osoba s invaliditetom

 

Natječaj je otvoren do 28. ožujka a sve informacije o procesu prijave  možete naći ovdje

 

Ovim putem pozivamo poslodavce da se prijave na natječaj i time procjene prisustvo različitosti u svojoj organizaciji kao i usporede svoje prakse  sa svjetskim trendovima. 

 

 

Objavljeno: 2013-03-12 09:25:18

Održana završna konferencija projekta "Diskriminacija mladih na radnom mjestu"

U Zagrebu je održana završna konferencija projekta o diskriminaciji mladih

28. i 29. siječnja 2013. godine održana je završna konferencija projekta „Diskriminacija mladih na radnom mjestu“ koje je provela Mreža mladih Hrvatske. Projekt je bio usmjeren  Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta:

 • rezultati prvog sustavnog istraživanja o diskriminaciji mladih na hrvatskom tržištu rada „NeuDOBan položaj: Izvještaj o diskriminaciji mladih na hrvatskom tržištu rada“ koje je proveo Institut za razvoj tržišta rada. 
 • kratki dokumentarni film „NeuDOBan položaj: Različite strane iste priče“ produciran od strane udruge Blank – filmski inkubator“, jednog od projektnih partnera. Dokumentarni film donosi osobne priče mladih koji su sudjelovali u istraživanju diskirminacije te progovara o diskrminaciji mladih iz perspektive nekih poslodavaca. Anonimnu online anketu putem kojem je provedeno istraživanje ispunilo je 3200 mladih i 75 poslodavaca sa područja cijele Hrvatske
 • neformalni treninzi nastali i provedeni u sklopu projekta koji su bili  namijenjeni predstavnicima udruga mladih i za mlade te priručnik za udruge civilnog društva koje djeluju (ili žele djelovati) u području diskriminacije mladih na tržištu rada
 • mehanizme putem kojih volonterstvo može postati učinkoviti alata osnaživanja mladih na tržištu rada ali i dorpijeti jačanju samopouzdanja i proaktivnog životnog stava te time i preduvjet za uspješnu borbu protiv diskriminacije 

Objavljeno: 2013-03-11 10:03:58