Povecaj slova Smanji slova Normalni prikaz Kontrastni prikaz

Vijesti

Započela provedba projekta „Croatian Makers Plus – za darovitu djecu“

U lipnju 2017. godine započela je provedba projekta „Croatian Makers Plus – za darovitu djecu“ koji financira Europska unija iz ESF-a.

U lipnju 2017. godine započela je provedba projekta „Croatian Makers Plus – za darovitu djecu“ čiji je nositelj Grad Ivanić-Grad, a partneri na projektu su OŠ Stjepana Basaričeka; OŠ Josipa Badalića Graberje Ivanićko, OŠ Đure Deželića Ivanić-Grad, Razvojna agencija IGRA d.o.o., Institut za razvoj i inovativnost mladih te Institut za razvoj tržišta rada. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Glavni cilj projekta je na sustavan i održiv način razviti kapacitete na razini škola za rad s darovitom djecom, kako bi se razvili njihovi potencijali u STEM područjima, primjenom robotike i automatike.

Projekt je započeo incijalnim sastankom projektnog tima (14.7.2017.) na kojem je definiran detaljan plan provedbe aktivnosti, kao i zaduženja pojedinih partnera. 

Objavljeno: 2017-08-10 13:35:05

Održan treći PIIP Forum Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Grada Zagreba

Treći PIIP Forum LPZ-a Zagreb održao se 5. i 23. svibnja 2017. godine u Tribini Grada Zagreba.

Treći PIIP Forum LPZ-a Zagreb održao se 5. i 23. svibnja 2017. godine u Tribini Grada Zagreba. Ovaj Forum stavio je naglasak na razvoj projekata iz područja razvoja ljudskih potencijala i lokalnog tržišta rada i bio je usmjeren na trenutno otvoreni natječaj iz Europskog socijalnog fonda „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III“ (http://www.strukturnifondovi.hr/natjecaji/1380)

 

PIIP je skraćenica od projekti-intervencija-implementacija-partnerstvo, dakle pristup koji omogućava lokalnim dionicima stručnu podršku za razvoj projekata financiranih iz EU fondova.

 

Na Forumu su sudjelovali članovi LPZ-a Zagreb, predložili svoje projektne ideje, okupili potencijalne partnere i zajedno uz podršku stručnjaka iz ODRAZ-a i IRTR-a razvili osnovne projektne koncepte. Razvijeni projekti usmjereni su na provedbu mjera Strategije razvoja ljudskih potencijala Grada Zagreba 2017. – 2020.

 

Drugog dana Foruma, sudionici su detaljno analizirali uvjete gore navedenog natječaja te analizirali usklađenost svojih projekata sa uvjetima natječaja i SRLJP Grada Zagreba.

Objavljeno: 2017-06-05 09:58:04

Okrugli stol „Sustavno zapošljavanje osoba s invaliditetom“

Okrugli stol održava se 14. 03. 2016. u Osijeku te 16. 03. 2016. u Bjelovaru.

Okrugli stol se održava u sklopu projekta ZaposliOsi koji provode tvrtka SELECTIO d.o.o. za upravljanje ljudskim potencijalima i partneri. Cilj okruglog stola je predstaviti on-line alate na Internet stranici www.zaposliosi.hr koji obuhvaćaju kalkulator poticaja prilikom zapošljavanja osoba s invaliditetom, 3D virtualnu kompaniju u kojoj će se prikazati različiti modeli prilagodbe radnog mjesta, te alati za samoprocjenu o pristupačnosti organizacije i prostora osobama sa različitim tipovima invaliditeta, te pravima na poticaje za zapošljavanje. On-line alati predstavljaju one-stop-shop za informiranje poslodavaca o procesu zapošljavanja osoba s invaliditetom i usmjereni su olakšavanju razvoju sustavnog zapošljavanja kod poslodavaca.

 

Na okruglom stolu sudjelovati će stručnjakinja za zapošljavanje osoba s invaliditetom Susan Scott Parker, izvršna direktorica Business Disability International iz Velike Britanije, koja će održati predavanje na temu poslovne koristi zapošljavanja osoba s invaliditetom te prezentirati britanske i svjetske primjere dobre prakse.


Okrugli stol je organiziran u sklopu projekta „ZaposliOSI – EmployPWD“ u sklopu sheme bespovratnih sredstava „Poboljšanje pristupa tržištu rada osobama s invaliditetom“. Projekt provode SELECTIO d.o.o. za upravljanje ljudskim potencijalima u partnerstvu sa Lider media d.o.o., Hrvatskom gospodarskom komorom, Tau on-line d.o.o. (MojPosao) i Institutom za razvoj tržišta rada. Ukupna vrijednost projekta iznosi 137.315,21 EUR, s time da je sufinanciran s 95% iznosa (130.449,45 EUR) iz Europskog socijalnog fonda. Također je sufinanciran s 3,06% iznosa (4.200 EUR) od strane Ureda za udruge Vlade RH. Projekt se provodi od 02. travnja 2015. do 01. travnja 2016. godine.

Objavljeno: 2016-03-08 10:34:30

Završna konferencija projekta "Kapacitet za razvoj"

15. 09. 2014. održat će se završna konferencija u prostoru "Tribina Grada Zagreb", Kaptol 27

15. 09. 2014. održat će se završna konferencija projekta "Kapacitet za razvoj" koji se provodio u okviru IPA instrumenta pretpristupne pomoći, IV komponenta - Razvoj ljudskih potencijala. Projekt je za cilj imao poboljšati konkurentnost i održivost Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Zagreba kroz povećanje specifičnih relevantnih vještina zaposlenika partnerskih institucija. 

 

Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati projekta te će se prezentirati i model za nastavak rada LPZ-a kroz projekt "Project Intervention and Implementation Partnership (PIIP) Forum of the Local Partnership for Employment of City of zagreb - PIIP Forum"  koji će u nadolazećem periodu voditi Institut za razvoj tržišta rada. 

Objavljeno: 2014-09-12 16:21:37

Dodijeljene su Nagrade ključnarazlika

Pliva Hrvatska d.o.o, ACT Konto d.o.o., Ernst & Young d.o.o., Ciklopea d.o.o. su dobitnici nagrada ključnarazlika

08. srpnja 2014. godine su u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskog sustava, dodijeljene Nagrade ključnarazlika – nagrada za raznolikost ljudskih potencijala.

 

Nagrade su dodijeljene u 4 kategorije, a dobitnici su kako slijedi:

 • PLIVA Hrvatska d.o.o.  osvojila je Nagradu u kategoriji opće ravnopravnosti odnosno poticanju raznolikosti zaposlenih,
 • ACT Konto d.o.o. , osvojio je nagradu u kategoriji ravnopravnosti osoba s invaliditetom
 • Ernst & Young d.o.o., osvojio je Nagradu u kategoriji ravnopravnosti spolova,
 • CIKLOPEA d.o.o. osvojila je nagradu u kategoriji dobne ravnopravnosti.

 

Dodjelu nagrada otvorio je ministar rada i mirovinskog sustava, Mirando Mrsić, koji je istaknuo da su tijekom 2013. godine zaposlene 1744 osobe s invaliditetom, što je najviše do sada u jednoj godini.

 „Ponekad smo suočeni s predrasudama da netko ne može nešto napraviti – ono što je jedino sigurno je da pojedincu uvijek treba dati priliku da dokaže kako može napraviti sve isto kao i oni koji tu razliku nemaju“, istaknuo je Mrsić te dodao kako unutar društveno odgovorne poslovne politike treba svakodnevno promovirati i ravnopravnost žena.   

Ministar se osvrnuo i na mjere zapošljavanja te istaknuo da je kroz mjeru zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa zaposleno 18.000 mladih od kojih je oko 60% nakon godine dana dobilo stalni posao. Također je napomenuo da je u prvih šest mjeseci ove godine kroz samozapošljavanje u vlastiti posao krenulo 2540 osoba, dok je u kategoriji dugotrajno nezaposlenih u prvih šest mjeseci ove godine zaposleno 350 osoba. To su male brojke, ali u pitanju su poslodavci kojima također treba odati priznanje jer i oni čine ključnu razliku, zaključio je Mrsić.

 

Nagrade su preuzeli Jasmina Petrović Mayer, rukovoditeljica zapošljavanja i HR projekata iz tvrtke PLIVA Hrvatska d.o.o., Martina Hlebec, suvlasnica i zaposlenica tvrtke ACT Konto d.o.o., Berislav Horvat, Country Managing Partner iz Ernst & Young d.o.o. te Sandra Stojak, osnivačica i izvršna direktorica tvrtke CIKLOPEA d.o.o.

 

Gđa. Lidija Hrastić-Novak, dr. med. privremena ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom održala je prezentaciju noviteta koje donosi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, prvenstveno kvotnu obavezu za poslodavce te na koje sve različite načine poslodavci mogu zadovoljiti tu obavezu. Nadalje istaknute su naknade koje poslodavac mora platiti ukoliko ne ispunjava kvotu, ali i financijske nagrade koje poslodavci mogu ostvariti ukoliko premašuju kvotu. Gđa. Višnja Ljubičić, dipl. iur. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova predstavila je istraživanje „Rodna uravnoteženost na upravljačkim razinama“ koje je njen ured nedavno proveo. Uspoređujući s rezultatima istraživanja iz 2011. godine, ovo istraživanje je ukazalo na napredak po pitanju zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama, kao i na pozicijama članova upravnih i nadzornih odbora kao i predsjedavajućih pozicija. No i dalje ta dinamika nije dovoljno brza kako bi se uhvatio korak s razvijenijim zemljama EU.

 

Nagrada ključnarazlika provodi se treću godinu zaredom, a cilj joj je prepoznati i promovirati poslodavce koji svojim kvalitetnim praksama potiču raznolikost u radnom okruženju i bore se protiv diskriminacije.

 

Nositelji projekta Nagrade ključnarazlika su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Institut za razvoj tržišta rada, portal MojPosao, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH i Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Objavljeno: 2014-07-08 14:57:16

Studijsko putovanje na temu razvoja modela društvenog uključivanja

Održano je studijsko putovanje u Graz u organizaciji CEDRE Čakovec

Predstavnici Instituta za razvoj tržišta rada su sudjelovali u studijskom putovanju "Uspješni primjeri korištenja europskih fondova za razvoj modela društvenog uključivanja i ponovne uporabe – austrijska iskustva"  u Grazu u organizaciji Centra za eko-društveni razvoj (CEDRA) iz Čakovca.

Cilj studijskog putovanja je bio prikazati primjere dobre prakse u korištenju strukturnih fondova EU za razvoj modela društvenog poduzetništva i zapošljavanja pripadnika/ca marginaliziranih društvenih skupina kao jednog od učinkovitih načina za kreiranje radnih mjesta i rješavanje ekoloških problema.

 

Tijekom putovanja sudionici su imali priliku čuti iskustva predstavnika društvenog poduzeća BAN iz Graza i Chance B iz Gleisdorfa koji su dio mreže koje je dio regionalne mreže za socijalno zapošljavanje BBS (Beschäftigungsbetriebe Steiermark).  

Objavljeno: 2014-05-19 12:07:41

Otvoren je natječaj za ključnurazliku – nagradu za raznolikost u ljudskim potencijalima

Do 11. lipnja 2014. je otvoren natječaj za Nagradu ključnarazlika za 2013. godinu

I ove godine je otvoren natječaj za Nagradu ključnarazlika za 2013. godinu koja se pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Nagrada se dodjeljuje u sljedećim kategorijama: 

 • ravnopravnost spolova
 • dobna ravnopravnost
 • ravnopravnost osoba s invaliditetom

ključnarazlika je prvi put dodijeljena 2011. godine i prati sljedeća područja: 

 • poštivanje zakonskih standarda i ljudskih prava u radnom okruženju
 • poticanje raznolikosti u radnom okruženju
 • postojanje kvalitetnih procesa upravljanja ljudskim potencijalima u kontekstu osnaživanja raznolikosti.

Dodjeljivanje Nagrade ključnarazlika ima za cilj istaknuti i promovirati poslodavce kod kojih postoji raznolikost u radnoj sredini te koji osiguravaju jednake šanse za sve zaposlene, u skladu s njihovim kompetencijama, s ciljem poslovne i osobne dobrobiti. Prijavite se, pokažite javnosti Vaš primjer te se istaknite kao izvrstan poslodavac.

Natječaj je otvoren do 11. lipnja 2014. godine.

Novosti kod ovogodišnje nagrade „ključnarazlika“:

 • jednostavniji postupak prijave, posebice za mala poduzeća (do 20 zaposlenih)
 • svi valjano prijavljeni poslodavci će ostvariti pravo na besplatnu edukaciju o upravljanju raznolikosti koja će se održati na jesen ove godine te će također imati pravo na dodatne popuste za edukacije u dogovoru s partnerskim i suradničkim organizacijama Nagrade ključnarazlika.
 • svi valjano prijavljeni poslodavci će dobiti dodatne besplatne savjete i alate kako dodatno mogu razviti upravljanje raznolikosti u svojoj organizaciji.
 • dobitnici ovogodišnje nagrade i njihove dobre prakse će biti detaljno promovirani u javnosti putem web stranice www.kljucnarazlika.hr kao i u suradnji s medijskim partnerima nagrade u periodu nakon dodjele Nagrade.

Više informacija o postupku prijave i obrascima možete pronaći ovdje

Objavljeno: 2014-05-16 11:28:25

Održan je okrugli stol u sklopu projekta „Sigurno do posla s Dugom“

Predstavljeni su primjeri dobre prakse u pružanju podrške za uključivanje na tržište rada žrtava obiteljskog nasilja

06. svibnja 2014. godine sodržan je okrugli stol u sklopu projekta  „Sigurno do posla s 'Dugom'“ koji provodi  Dom za djecu i odrasle – žrtve obiteljskog nasilja – Duga. Nakon predstavljanja  nove usluge pružanja podrške za uključivanje na tržište rada uspostavljene u sklopu Doma „Duga- Zagreb“ predstavljeni su i primjeri dobre prakse koji su istaknuti kao preduvjeti  da bi se započelo s učenjem osnovnih vještina za pristup tržištu rada.

Sudionici., mežu kojima je bilo i predstavnika stručnjaka iz sustava socijalne skrbi, iz policije te iz nevladinih organizacija koje se bave zaštitom i pružanjem različitih oblika pomoći žrtvama obiteljskog nasilja, su se složili da borba protiv nasilja u obitelji podrazumijeva dugogodišnji i generacijski trud u cilju:

 1. prevencije nasilnog ponašanja - da do nasilja uopće ne dođe
 2. smirivanja eskaliranog nasilja te pružanja psihosocijalne pomoći za žrtvu i tretmana za počinitelja nasilja u cilju zaštite žrtve i prevencije njegovog ponavljanja.

Svjedoci smo da unazad 10 godina imamo razloga biti zadovoljniji ukupnim sustavnim pristupom problematici nasilja u obitelji. No, to je područje i tema koja neprekidno traži trud i uvijek može biti još bolje. U tom smislu, od velike važnosti jest kvalitetno interdisciplinarno djelovanje prema protokolu o postupanju.

Prepoznati su prioriteti u tom djelovanju koji se odnose na:

 1. generacijsko djelovanje kroz edukativne programe prilagođene dobi s porukama protiv nasilja kao odabira ponašanja u obitelji
 2. efikasno i brzo djelovanje u trenutku nasilja u obitelji: sklanjanje počinitelja nasilja iz obitelji i/ili smještaj žrtve na sigurno mjesto
 3. pružanje žrtvi pravne pomoći, psihološko socijalne podrške, pomoći u zapošljavanju radi egzistencijalne neovisnosti koja žrtvu odmiče od uvjetovanog odnosa u nasilnoj vezi.

Zaključno, projekt „Sigurno do posla s 'Dugom'“ svakako je dobro došao način dovođenja konkretnih znanja i vještina do samih žrtava obiteljskog nasilja kako bi na tržištu rada mogle nastupiti s više samopouzdanja i biti uspješnije u pronalaženju posla. Na tom putu vrlo su važni i pružatelji socijalnih usluga (vrtići, igraonice, radionice, ostali projekti) kao i psihološke podrške žrtvama (savjetovališta, obiteljski centri) što ponovno upućuje na interdisciplinarni pristup u rješavanju posljedica koje obiteljsko nasilje nažalost donosi.

 

 

Objavljeno: 2014-05-08 11:32:15

Otvorena izložba Psi anđeli u sklopu projekta 4P

Na izložbi su prikazane fotografije Roberta Orlića nastale u suradnji s Centrom Silver.

U Tiflološkom muzeju u Zagrebu 25. 04. 2014. otvorena je izložba u organizaciji Centra za rehabilitaciju Silver pod nazivom "Psi anđeli"  koja je označila početak CUTE DOG kampanje u organizirane u skopu projekta  4P - Podrška + Poslodavci + Posloprimci = Posaokojeg Centar Silver zajedno sa partnerima provodi od listopada prošle godine. 

 

Na izložbi “Psi anđeli“ prikazane su fotografije Roberta Orlića, nastale u suradnji s Centrom Silver tijekom njegova boravka u Zagrebu. Kroz volonterski angažman u raznim dijelovima grada Zagreba, fotograf je snimio pse pomagače u crno bijeloj tehnici te je na ovaj način aludirao na ulogu pomagača u životima djece s teškoćama u razvoju i odraslih osoba s invaliditetom. Izložbu je, nakon pozdravnih riječi gradonačelnika Milana Bandića, otvorila dr.sc. Tatjana Josipović, a ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina istaknuo je kako su psi koji se pojavljuju na fotografijama dio donacije koje je njegovo Ministarstvo dalo prošle godine Centru Silver. Riječ je o psima koji su bili zaplijenjeni od strane Veterinarske službe RH na graničnim prijelazima te su danas angažirani kao  „manekeni“ na ovoj izložbi.   

Posebni gosti otvaranja bile su glumica Ksenija Pajić i voditeljica Barbara Kolar koje su nastupile kao ambasadorice Centra Silver. 

Projekt provode Centar za rehabilitaciju Silver u partnerstvu s Gradom Zagrebom, Centrima za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ i Dubrava, Institutom za razvoj tržišta rada i tvrtkom SELECTIO te predstavlja još jedan u nizu inovativnih projekata Centra. Projekt 4P ima za cilj pružiti podršku posloprimcima, osobama s invaliditetom, u ostvarivanju njihovog temeljnog prava na rad  i poslodavcima u zakonskoj obvezi zapošljavanja osoba s invaliditetom. Projekt ukupne vrijednosti 254.151,00 EUR je sufinanciran s 233.224,89 EUR (91,76%) iz Europskog socijalnog fonda  i odnosi se prvenstveno na zapošljavanje mladih osoba s invaliditetom. Ovim projektom još više postaje vidljiva značajnost uloge pasa pomagača Centra Silver, koji omogućuju neovisan život osoba s invaliditetom u zajednici, stoga se i sam početak 

Objavljeno: 2014-04-25 15:59:00

Model zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz podršku posloprimcima i poslodavcima

21. listopada održano je otvorenje projekta Model 4P= podrška + posloprimci + poslodavci + posao

21. listopada je Centru za rehabilitaciju Silver održano otvorenje projekta Model 4P= podrška + posloprimci + poslodavci + posao  koji je usmjeren na provedbu mjera Strategije razvoja ljudskih potencijala Grada Zagreba i to u dijelu koji se odnosi na pružanje podrške u zapošljavanju osoba s invaliditetom. Ciljevi se namjeravaju postići razvojem i pilotiranjem lokalnog modela sveobuhvatne i održive potpore zapošljavanju nezaposlenih osoba s invaliditetom kao i potpore poslodavcima temeljene na partnerstvu svih relevantnih dionika na (lokalnom) tržištu rada. Model obuhvaća uspostavu dvije usluge, Savjetodavnog centra i Mobilnog tima, u sklopu Centra za rehabilitaciju Silver kroz koje će se pružati potpora profesionalne rehabilitacije osobama s invaliditetom prilikom njihova ulaska na tržište rada, ali i potpora poslodavcima u prilagodbi radnih mjesta. Pilot projekt se planira provoditi na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

 

Nakon predstavljanja projekta  predstavljena je i izložba slika korisnika Centra, koja je realizirana zahvaljujući volonterki Centra gđi.Zdenki Schonwald. 

 

Više o projektu:

Projekt Model 4P provode Centar za rehabilitaciju Silver kao nositelj projekta te partneri Grad Zagreb, Centar za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“, Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava,  tvrtka SELECTIO d.o.o. i Institut za razvoj tržišta rada u sklopu sheme bespovratnih sredstava „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja“ unutar IV. komponente IPA-e, Razvoj ljudskih potencijala. Ukupna vrijednost projekta koji je sufinanciran s 91,76% sredstava iz IPA komponente IV „Razvoj ljudskih potencijala“, Programa Europske unije, iznosi 254.151,00 EUR, dok Centar za rehabilitaciju Silver i partneri u sufinanciranju sudjeluju s 8,24%. Provedba projekta je započela 02. listopada 2013., a planirano trajanje projekta je 15 mjeseci.

 

Područje provedbe projekta: Grad Zagreb i Zagrebačka županija

 

Trajanje projekta:  započeo je 02.listopada 2013. i trajat će do 01.siječnja 2015.

 

Objavljeno: 2013-10-28 14:27:13