Povecaj slova Smanji slova Normalni prikaz Kontrastni prikaz

Sudjelovanje na konferenciji o socijalnom mentorstvu

Nakon uvođenja socijalnog mentorstva kao usluge u Zakon o socijalnoj skrbi, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike raspisalo je javni natječaj za edukaciju socijalnih mentora financirane iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026.

 

Institut za razvoj tržišta rada, u suradnji s Hrvatskom udrugom socijalnih radnika tijekom proljeća 2022. godine proveo je 15 edukacija socijalnih mentora te licencirao preko 250 djelatnika Zavoda za socijalni rad i Hrvatskog zavoda za zapošljavanja na području cijele Republike Hrvatske. Na taj su način socijalni radnici stekli potrebna znanja i vještine za provođenje socijalnog mentorstva kao nove dostupne usluge u sustavu socijalne skrbi. U sklopu projekta izrađen je i Vodič za stručnjake Hrvatskog zavoda za socijalni rad koji sadrži sve ključne informacije o modelu socijalnog mentorstva te je namijenjen educiranim polaznicima provedenih edukacija.

 

Ova faza projekta svečano je završena 7. srpnja 2022. godine kada je održana konferencija "Socijalno mentorstvo - Korak ka socijalnoj uključenosti". Na konferenciji su sudjelovali certificirani socijalni mentori iz cijele Republike Hrvatske, njihovi edukatori, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, ravnateljica Zavoda za socijalni rad Tatjana Katkić Stanić i drugi predstavnici nadležnih institucija.

 

 

Predstavljen je detaljan plan implementacije socijalnog mentorstva u postojeći sustav od 1. siječnja 2023. godine. Socijalno mentorstvo do 2025. godine obuhvatit će najmanje 30 tisuća korisnika te im omogućiti razvoj novih vještina i sposobnosti u svrhu zapošljavanja i uključivanja u društvo.

 

Glavni tajnik Instituta za tržište rada Antonio Matković i ravnateljica Zavoda za socijalni rad Tatjana Katkić Stanić na kraju konferencije dodijelili su certifikate educiranim socijalnim radnicima te im uručili Vodič o socijalnom mentorstvu.

 

Institut za razvoj tržišta rada još jednom se pokazao kao predvodnik i inovator u razvoju novih modela za uključivanje teško zapošljivih skupina na tržište rada.