Povecaj slova Smanji slova Normalni prikaz Kontrastni prikaz

Održan je okrugli stol u sklopu projekta „Sigurno do posla s Dugom“

06. svibnja 2014. godine sodržan je okrugli stol u sklopu projekta  „Sigurno do posla s 'Dugom'“ koji provodi  Dom za djecu i odrasle – žrtve obiteljskog nasilja – Duga. Nakon predstavljanja  nove usluge pružanja podrške za uključivanje na tržište rada uspostavljene u sklopu Doma „Duga- Zagreb“ predstavljeni su i primjeri dobre prakse koji su istaknuti kao preduvjeti  da bi se započelo s učenjem osnovnih vještina za pristup tržištu rada.

Sudionici., mežu kojima je bilo i predstavnika stručnjaka iz sustava socijalne skrbi, iz policije te iz nevladinih organizacija koje se bave zaštitom i pružanjem različitih oblika pomoći žrtvama obiteljskog nasilja, su se složili da borba protiv nasilja u obitelji podrazumijeva dugogodišnji i generacijski trud u cilju:

  1. prevencije nasilnog ponašanja - da do nasilja uopće ne dođe
  2. smirivanja eskaliranog nasilja te pružanja psihosocijalne pomoći za žrtvu i tretmana za počinitelja nasilja u cilju zaštite žrtve i prevencije njegovog ponavljanja.

Svjedoci smo da unazad 10 godina imamo razloga biti zadovoljniji ukupnim sustavnim pristupom problematici nasilja u obitelji. No, to je područje i tema koja neprekidno traži trud i uvijek može biti još bolje. U tom smislu, od velike važnosti jest kvalitetno interdisciplinarno djelovanje prema protokolu o postupanju.

Prepoznati su prioriteti u tom djelovanju koji se odnose na:

  1. generacijsko djelovanje kroz edukativne programe prilagođene dobi s porukama protiv nasilja kao odabira ponašanja u obitelji
  2. efikasno i brzo djelovanje u trenutku nasilja u obitelji: sklanjanje počinitelja nasilja iz obitelji i/ili smještaj žrtve na sigurno mjesto
  3. pružanje žrtvi pravne pomoći, psihološko socijalne podrške, pomoći u zapošljavanju radi egzistencijalne neovisnosti koja žrtvu odmiče od uvjetovanog odnosa u nasilnoj vezi.

Zaključno, projekt „Sigurno do posla s 'Dugom'“ svakako je dobro došao način dovođenja konkretnih znanja i vještina do samih žrtava obiteljskog nasilja kako bi na tržištu rada mogle nastupiti s više samopouzdanja i biti uspješnije u pronalaženju posla. Na tom putu vrlo su važni i pružatelji socijalnih usluga (vrtići, igraonice, radionice, ostali projekti) kao i psihološke podrške žrtvama (savjetovališta, obiteljski centri) što ponovno upućuje na interdisciplinarni pristup u rješavanju posljedica koje obiteljsko nasilje nažalost donosi.