Povecaj slova Smanji slova Normalni prikaz Kontrastni prikaz

Vijesti

Poziv na konferenciju „Društveno korisno učenje za aktivan doprinos studenata društvenom razvoju – koraci za budućnost“

Institut za razvoj tržišta rada i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu vas pozivaju na stručnu konferenciju „Društveno korisno učenje za aktivan doprinos studenata društvenom razvoju – koraci za budućnost“ koja će biti održana 24.06.2020. u online formatu od 10 do 12 sati

Cilj konferencije je predstaviti primjere provedbe DKU kroz projekte u RH, istaknuti pozitivne učinke provedbe DKU programa s posebnim naglaskom na primjere izravnog rada studenata s različitim korisničkim skupinama organizacija civilnog društva s kojima su provedeni DKU programi. Kroz konferenciju se želi potaknuti rasprava s različitim dionicima na nacionalnoj i lokalnoj razini (ministarstvo, sveučilišta/veleučilišta, organizacije civilnog društva i drugi) o osiguravanju sustavne održivosti uključivanje DKU u nastavni proces u sustavu visokoškolskog obrazovanja. Stručna konferencija se provodi u sklopu projekta „P-S-I Podrška Studenata u integraciji marginaliziranih skupina na tržište rada“ kojeg provodi Institut za razvoj tržišta rada u partnerstvu s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda te od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Ova konferencija će istovremeno biti i završna konferencija projekta. Više informacija o projektu saznajte

ovdje

Pozivamo sve studente, nastavnike, predstavnike organizacija civilnog društva i tijela visokoškolskog obrazovanja te druge zainteresirane za stručnu konferenciju da se prijave

ovdje!

Objavljeno: 2020-06-19 08:24:24

Stručna konferencija projekta mAktiv

U četvrtak, 23. siječnja 2020. godine, u Zagrebu je održana stručna konferencija na temu „Socijalno mentorstvo kao metoda aktivacije marginaliziranih skupina na tržište rada i uključivanja u lokalnu zajednicu“.

Na konferenciji je predstavljen model socijalnog mentorstva razvijen u sklopu projekta „mAktiv – mentorstvom i aktivacijom do integracije“ na kojem su radili stručnjaci Instituta za razvoj tržišta rada u suradnji s Hrvatskom udrugom socijalnih radnika, stručnjacima s Pravnog fakulteta – studija socijalnog rada, predstavnicima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te predstavnicima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

 

Socijalno mentorstvo inovativan je model u sustavu socijalne skrbi usmjeren na pojedince u riziku od socijalne isključenosti koja prvenstveno proizlazi iz položaja nezaposlenosti. Temelji se na mentorskom i suradničkom odnosu socijalnog mentora i mentorirane osobe, a fokus se stavlja na sposobnosti i potencijale pojedinaca s ciljem njegova napredovanja i bolje integracije u zajednicu u kojoj živi. Individualiziranim pristupom želi se omogućiti korisnicima da od pasivnih primatelja socijalne naknade postanu aktivni i samostalni u donošenju odluka za poboljšanje kvalitete vlastitih života. Konferenciji je prisustvovalo više od 120 osoba zaposlenih u sustavu socijalne skrbi koji su sudjelovali u raspravi o mogućnostima integracije usluge socijalnog mentorstva u sustav socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj.

 

Voditeljica projekta Boža Alajbeg Malčić (IRTR) predstavila je razvijeni model koji se već nekoliko mjeseci pilotira na području Slavonije i koji u praksi pokazuje pozitivne rezultate. U projekt uključeni korisni, kroz suradnju sa socijalnim mentorima razvijaju svoje vještine i preuzimaju odgovornost za postizanje vlastitih ciljeva.

 

Voditeljica službe Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Katica Lažeta pojasnila je načine kako je usluga socijalnog mentorstva predviđena u okviru novog Zakona o socijalnoj skrbi.

 

„mAktiv – mentorstvom i aktivacijom do integracije“ je projekt kojim se želi doprinijeti ublažavanju negativnih posljedica nezaposlenosti i socijalne isključenosti korisnika zajamčene minimalne naknade (ZMN) na području Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke, Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Bjelovarsko-bilogorske županije u kojima se provodi usluga socijalnog mentorstva. U projekt su uključeni nezaposleni korisnici zajamčene minimalne naknade, centri za socijalnu skrb sa područja županija koje su uključene u projekt te stručnjaci koji provode socijalno mentorstvo. Očekujemo da ćemo aktivnostima koje provodimo, osim osnaživanja korisnika zajamčene minimalne naknade za ulazak na tržište rada i izlazak iz sustava socijalne skrbi, ojačati stručna znanja i kapacitete svih uključenih stručnjaka. Projekt, u trajanju od 24 mjeseca, s provedbom je započeo 12. lipnja 2018. godine. Provode ga Institut za razvoj tržišta rada i Hrvatska udruga socijalnih radnika. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.499.019,13 kn te je u 100% iznosu financiran iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

Objavljeno: 2020-01-31 15:31:06

Rezultati analize lokalnog tržišta rada

U sklopu projekta JobCollege Sava izrađena je analiza lokalnog tržišta rada

U sklopu projekat JobCollege Sava koji se provodi na području LAG Sava-e izrađena je Analiza lokalog tržišta rada za područje Karlovačke i Zagrebačke županije te Grada Zagreba. Rezultati analize će biti predstavljeni na konferenciji Kako odgovoriti na potrebe poslodavaca na području LAG-a SAVA koja se održava u srijedu 19. 12. 2018. godine u 11 sati u prostoru Glazbene škole Jastrebarsko (Ulica Zrinski-Franskopanska 13, Jastrebarsko). Analizu možete pogledati ovdje

Objavljeno: 2018-12-16 08:29:55

Prijavite za klubove podrške za zapošljavanje u Istri!

Cilj Kluba je raditi na osnaživanju, informiranju i savjetovanju sudionika za planiranje aktivnog nastupa na tržištu rada i promišljanje svoje karijere.

Prvi Klub će se odvijati u Labinu u listopadu za koji se prijave primaju do 15.10.

Klub će se u Puli održati u studenom 2018., u Umagu u veljači 2019.

Prijavite se i osigurajte svoje mjesto.

Klub se odvija jednom tjedno, kroz 6 tjedana. Osim grupnih radionica, provoditi će se i individualni susreti s polaznicima jer je obaveza svakog pojedinca ulaganje u vlastitu zapošljivost i to je ono čemu klub teži.

Kroz Klub ćemo razgovarati o važnim alatima kao što su: životopis, molba za posao, intervju s poslodavcem, kanali traženja posla. Osim toga obuhvatiti ćemo jednako važne teme za kvalitetan nastup pred poslodavcem: komunikacijske vještine, definiranje ciljeva, upravljanje vremenom.

 

Prijaviti se mogu NEZAPOSLENE osobe u dobi do 29 godina, žene (svih dobi) i osobe s invaliditetom.

Gdje:

·         LABIN – POU Labin – prijave do 15.10.2018.

·         PULA – Diopter - otvoreno učilište, ZUM – prijave do 30.10.2018.

·         UMAG – POU „Ante Babić“ Umag – prijave do 30.11.2018.

Klub se odvija u opuštenoj i radnoj atmosferi, maksimalno se prilagođavajući interesima i potrebama polaznika.

Broj mjesta je ograničen. Iskoristite priliku i ispunite prijavni obrazac OVDJE .

Sve aktivnosti su besplatne za sudionike koji imaju i mogućnost besplatnog sudjelovanja u programima obrazovanja odraslih predviđenih u sklopu projekta, kao što su: monter optičkih tehnologija, talijanski jezik i marketing društvenih mreža.

 

Dodatne informacije o Klubovima i projektu Istarska mreža znanja mogu se dobiti osobno u Učilištu Diopter, POU Labin; putem telefona na: 052/501-500 ili 098/276-179 ili e – maila: lana.nacinovic@irtr.hr

 

Projekt „Istarska mreža znanja“ provodi Diopter - otvoreno učilište s partnerima: Pučko otvoreno učilište Labin, Pučko otvoreno učilište „Ante Babić“ Umag, Ekonomska škola Pula, udruga ZUM i Institut za razvoj tržišta rada.

Projekt se financira u sklopu Poziva: „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III“, vrijednost projekta je 994.350,36 HRK te je u 100% iznosu financira Europska unija iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Projekt je započeo 14. svibnja 2018. te traje 20 mjeseci. 

Cilj projekta je unapređenje lokalnog tržišta rada i razvoj zapošljivosti 42 korisnika projekta kroz unaprjeđenje suvremenih modela podrške u obliku Klubova za zapošljavanje i inovativnih obrazovnih programa u skladu s mjerama Strategije razvoja ljudskih potencijala Istarske županije (SRLJP IŽ). Više o projektu saznajte OVDJE.

 

Objavljeno: 2018-10-16 15:08:18

Uključite se u projekt ProAktivno!

Započele su prijave za prekvalifikaciju za zanimanje farmaceutskog tehničara.

Sudionicima projekta „ProAktivno – profesionalna aktivacija za zapošljavanje“ besplatno nudimo niz profesionalnih usluga za uključivanje na tržište rada u Gradu Zagrebu.

 

Projekt je namijenjen nezaposlenim mladim osobama do 29 godina starosti koji će imati jedinstvenu priliku dobiti profesionalnu podršku za razvoj karijere, dodatno obrazovanje i povezivanje s vrhunskim poslodavcima u farmaceutskom sektoru, a s ciljem mogućeg zapošljavanja upravo kod tih poslodavaca.

 

Sudionici projekta će besplatno dobiti sljedeće usluge:

 • procjena Vašeg potencijala za zapošljavanje u farmaciji;
 • uključivanje u posebno prilagođeni obrazovni program za zanimanje farmaceutskog tehničara, sukladno potrebama konkretnih poslodavaca u farmaciji;
 • stjecanje praktičnih vještina na radnom mjestu kod poslodavaca koji imaju potrebe za budućim zapošljavanjem;
 • dobivanje stručnog pisanog mišljenja o vašim potencijalima i mogućnostima na tržištu rada koje se može koristiti kao preporuka pri zapošljavanju.

 

Prijaviti se možete do 20. kolovoza 2018. ispunjavanjem on-line prijavnice na sljedećoj poveznici: https://goo.gl/forms/jJnt7EjUMrDldyxD2

 

Osiguraj svoje mjesto na vrijeme!

Objavljeno: 2018-08-08 16:33:33

Započelo istraživanje o kompetencijama zaposlenika u turizmu

U tijeku je istraživanje među poslodavcima i posloprimcima o ključnim kompetencijama zaposlenika

Istraživanja se provode u sklopu projekta EduTurizam koje ja financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Više o projektu pročitajte ovdje

Poslodavci, istražujemo i zanima nas koje opće i specifične kompetencije KUHARA i BARMENA smatrate potrebnima kod vaših djelatnika, na koji ih način pripremate za posao, što smatrate da Vam je najteže prinaći kod budućih djelatnika.

 

Ispunite upitnik ovdje

 

Posloprimci, o čemu ovisi gdje ćete ići odraditi sezonu – što utječe na Vaš odabir? Što očekujete od budućeg poslodavca? Razmišljate li o zapošljavanju u turizmu kao sezonskom ili stalnom zaposlenju? Jeste li zainteresirani sudjelovati u obrazovanju za kuhara, barmen – što bi Vas privuklo da se uključite u program obrazovanja odraslih u ovim zanimanjima?

 

Odgovorite na nekoliko pitanja i ispunite upitnik ovdje.

 

Unaprijed zahvaljujemo na sudjelovanju.

 

*Projekt EduTuriZaM je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Diopter otvoreno učilište s partnerima Arena Hospitality Group d.d. i Institut za razvoj tržišta rada. Cilj je povećati zapošljivost 40 nezaposlenih osoba u sektoru turizma i ugostiteljstva kroz obrazovne programe za kuhara, barmena - baristu i senior animatora te unaprijediti kompetencije predavača i mentora partnera. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Diopter otvorenog učilišta. Više informacija dostupno je ovdje.

Objavljeno: 2018-08-03 15:34:50

Započeo projekt m-Aktiv

12. lipnja 2018. godine s provedbom je započeo projekt m-Aktiv – mentorstvom i aktivacijom do integracije.

Dana 12. lipnja 2018. potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije i Instituta za razvoj tržišta rada za provedbu projekta m-Aktiv – mentorstvom i aktivacijom do integracije. Korisnik projekta je Institut za razvoj tržišta rada, a partner Hrvatska udruga socijalnih radnika.

Cilj projekta je doprinijeti ublažavanju negativnih posljedica nezaposlenosti i socijalne isključenosti korisnika zajamčene minimalne naknade (ZMN) na području Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke, Vukovarsko-srijemske , Osječko-baranjske i Bjelovarsko-bilogorske županije.

 

Ukupna vrijednost projekta je 1.499.019,33 HRK, a u 100% iznosu ga sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je započeo u lipnju 2018. i traje do lipnja 2020. godine.

 

Više o projektu pročitajte ovdje.

Objavljeno: 2018-06-15 14:57:44

Započeo projekt P-S-I

26. ožujka 2018. godine potpisan je ugovor za provedbu P-S-I projekta.

Dana 26. ožujka 2018. potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Ureda za Udruge Vlade Republike Hrvatske, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Instituta za razvoj tržišta rada za provedbu projekta P-S-I Podrška Studenata u Integraciji marginaliziranih skupina na tržište rada. Korisnik projekta je Institut za razvoj tržišta rada, a partner Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Cilj projekta je razviti i provesti održive programe društveno korisnog učenja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i to uključivanjem studenata u aktivnosti podrške zapošljavanju marginaliziranih skupina u suradnji s organizacijama civilnog društva na području Republike Hrvatske.

 

Projekt P-S-I Podrška Studenata u Integraciji marginaliziranih skupina na tržište rada, vrijednosti 1.131.426,09 HRK kojeg sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za Udruge Vlade Republike Hrvatske, a traje do ožujka 2020. godine.

 

Više o projektu pročitajte ovdje.

Objavljeno: 2018-03-28 14:55:12

Studijsko putovanje u Milano i Rim u sklopu projekta CM Plus - za darovitu djecu

Putovanje je održano od 30.11. do 3.12.2017. godine.

Svrha studijskog putovanja bila je upoznavanje s 3D tehnologijom te primjena iste u nastavi. Učitelj iz partnerskih škola stekli su uvid što se i kako može raditi s navedenom tehnologijom te dobili uvid o tome kako tehnologiju primijeniti u radu s učenicima.

 

Ukupno 10 predstavnika Korisnika i partnerskih organizacija prvi dan putovanja posjetilo je makerspace YATTA u Milanu gdje je bila organizirana prezentacija rada makerspace-a te je održana radionica „Uvod u 3D printanje“.

 

Druga dva dana studijskog putovanja bila su rezervirana za posjet sajmu Maker Faire Rome koji je europska inačica maker sajmova koji se održavaju diljem svijeta. Sajam je namijenjen svim dobnim skupinama i cilj mu je da kod posjetitelja potakne znatiželju kroz izlaganje raznih izuma kojima se žele riješiti svakodnevni problemi, bili oni veliki ili mali. Sajam je pokrivao 7 različitih područja: konferencije i radionice; hrana, glazba, umjetnost; interkacija, elektronika, igre, kućna automatizacija, industrija 4.0, virtualna stvarnost; mobilnost; konstrukcije, 3D printanje, arhitektura, materijali, recikliranje, zanati, moda; život, robotika, energija, zdravlje, znanost, sport; mladi makeri, obrazovanje, programi za djecu. 

 

 

Objavljeno: 2017-12-21 11:03:38

Započela prezentacija usluga za bivše i trenutne zaposlenike Hrvatskih željeznica

Uključite se u program podrške za zapošljavanje i samozapošljavanje.

Pozivamo bivše i trenutne radnike HŽ Carga i HŽ Putničkog prijevoza te vezanih društava da se uključe u program podrške za ponovno zapošljavanje ili samozapošljavanje. Sudjelovanje u programu je dobrovoljno i u potpunosti besplatno za korisnike.

 

Prezentacije dostupnih usluga u sklopu projekta će se održati tijekom listopada u sljedećim gradovima:

 

 • Varaždin, 17. 10. 2017. s početkom u 10:00h, na lokaciji Hotel Varaždin (Kolodvorska 19); 
 • Rijeka, 18. 10. 2017. s početkom u 10:00h, na lokaciji Centar tehničke kulture Rijeka (Školjić 6/1)
 • Zadar, 18. 10. 2017. s početkom u 16:30h, na lokaciji COIN coworking Zadar (Put Murvice 16, 2.kat)
 • Split, 19. 10. 2017. s početkom u 10:00h, na lokaciji Centar za obrazovanje odraslih Trstenik (Papandopulova 15)
 • Vinkovci, 25. 10. 2017. s početkom u 11:00h, na lokaciji Tehničko učilište Vinkovci (Ljudevita Gaja 18)
 • Osijek, 25. 10. 2017. s početkom 14:00h, na lokaciji Učilište Studium (Adama Reisnera 74)
 • Kutina, 31. 10. 2017. s početkom u 10:00h, na lokaciji Pučko otvoreno učilište Kutina (Stjepana Radića 3)
 • Karlovac, 31. 10. 2017. s početkom u 13:00h, na lokaciji Pučko otvoreno učilište Karlovac (Šulekova 29)

 

 

Usluge za ponovno zapošljavanje i samozapošljavanje provode se u sklopu programa podrške „Karijerna skretnica“ koji je dio projekta „Dopunske mjere ublažavanja“, jedne od komponenti Projekta održivog razvoja hrvatskog željezničkog sektora u Europi koji financira Svjetska banka. Više informacija o programu možete pogledati ovdje.

 

Program podrške „Karijerna skretnica“ provode samostalno Institut za razvoj tržišta rada, tvrtka SELECTIO i CEPOR, pri čemu je provedba ovih usluga financirana od strane Svjetske banke 

Objavljeno: 2017-10-11 09:25:13